Vakantieverhuur, oftewel korte termijn verhuur, is niet overal toegestaan op Bonaire. In het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire is vastgelegd dat dit alleen mag in gebieden met de volgende bestemming:
# Recreatie-Verblijfsrecreatie
# Gemengd-I
# Gemengd-IV
# Gemengd-VI
# Centrum (hotels & bestaande recreatiewoningen van voor 2022)

In de overige bestemmingsgebieden is kort verblijf (verhuur tot 90 dagen) niet toegestaan. Verhuur van woningen voor 3 maanden of langer is in principe overal op het eiland toegestaan. Staat een woning in een ander gebied, zoals bv woongebied 1, 2 of 3, dan kan de eigenaar geen ontheffing of toestemming aanvragen om het toch voor korte termijn te mogen verhuren.

Waar kan ik dat vinden?

Dit kunt u opzoeken in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire, klik hier voor de link. Per kavel is aangegeven welke bestemming het heeft. 

Hoe werkt de kaart?

Op een telefoon of tablet werkt de kaart het gemakkelijkst. Door een (omgekeerde) knijpbeweging te maken, zoom je in en uit. Met 1 vinger kun je de kaart verplaatsen

Met een pc kun je inzoomen door gebruik te maken van de scrollwiel op je muis. Zodra je aan het wielletje draait, wordt ingezoomd op de positie waar de cursor staat.

Een andere mogelijkheid is door de control-toets ingedrukt te houden en dan op + of – te drukken. Bij + zoomt de kaart in, bij – uit. Met de pijltjestoetsen kun je dan richting het perceel gaan waar je meer informatie over zoekt.

Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire

Hoe kan ik zien of vakantieverhuur is toegestaan?

In de kaart staan de verschillende gebieden met verschillende kleuren aangegeven. Als op een gebied of kavel geklikt wordt, is de bestemming van dat gebied te zien.

Om erachter te komen welk perceel grond welke bestemming heeft, moet je op de betreffende kavel klikken (of aanwijzen op telefoon/tablet). Er verschijnt dan een pop-up met informatie, die soms bestaat uit meerdere tabbladen (klik links/rechts). Hier staat precies wat de bestemming is van dat gebied.

Dus als er bijvoorbeeld staat “Woongebied-II”, dan is vakantieverhuur niet toegestaan omdat deze bestemming niet in het lijstje staat waar kort verblijf is toegestaan. Staat er echter “Gemengd-I”, dan is vakantieverhuur dus wel toegestaan.

In de pop-up verschijnt nog meer interssante informatie, waaronder:
# maximum bebouwingspercentage
# maximum bouwhoogte
# maximum goothoogte
# een link naar alle regels

Let op: in de leveringsakte van een perceel kunnen nog bepalingen staan die afwijken van de bepalingen van het OLB.

Voorbereidingsbesluit Verblijfsrecreatie en Woningbouw

Op 2 december 2021 heeft de overheid van Bonaire een voorbereidingsbesluit genomen voor verblijfsrecreatie en woningbouw. Dit besluit geldt voor het hele eiland (alle bestemmingsgebieden waar dergelijke gevallen aan de orde kunnen zijn). Gebouwen die voorafgaand aan het Voorbereidingsbesluit (mits dit conform de bestemming uit het ROB toegestaan was) al een verblijfsrecreatief gebruik hadden, kunnen als zodanig gebruikt blijven worden.

Gronden in de bestemming Gemengd-Uit te werken 1 moeten nog uitgewerkt worden met een uitwerkingsplan. Bij de uitwerking zal het Voorbereidingsbesluit (VBB 2021) ook een rol spelen. Toeristische ontwikkelingen dienen te voldoen aan de criteria van hoogwaardige toeristische accommodaties. Het beleid neergelegd in het VBB en de actualisering van het ROB is gericht op geen nieuwe ‘tweede woningen’

Consequenties van VBB 2021

-Bouwaanvragen voor het bouwen van een nieuw gebouw met een verblijfsrecreatief gebruik of met een gebruik als tweede woning worden aangehouden (zie VBB artikel III).

-Het is verboden om het gebruik van een bestaand gebouw of een deel daarvan te wijzigen in een verblijfsrecreatief gebruik met uitzondering van een gebouw of een deel daarvan waarvoor (al voor het VBB) een bouwvergunning is verleend waarin het verblijfsrecreatief gebruik is genoemd (zie VBB artikel V).

-In artikel IV staan de gevallen waar de aanhoudingsplicht niet op van toepassing is, o.a. hoogwaardig toerisme.

Waarom is vakantieverhuur niet overal toegestaan?

Omdat er op Bonaire veel toeristen komen, wil de lokale overheid OLB (Openbaar Lichaam Bonaire) het toerisme enigszins reguleren. Dat wil zeggen dat ze in woonwijken korte termijnverhuur niet toestaan. Een bericht op Bonaire.nu legt het duidelijk uit: klik hier.

Hoe gaat Harbourtown Real Estate hier mee om?

Bij verkoop van woningen plaatsen we op onze website van de betreffende woning in verkoop altijd een pin met het bestemmingsplan van de woning die we verkopen. Ook hebben wij bij basisinformatie beschreven of vakantieverhuur wel of niet is toegestaan.

Heeft u de link van het bestemmingsplan niet bij de hand? Via de website van Harbourtown Real Estate kun je de link naar de kaart ook gebruiken om andere informatie op te zoeken.

Samenvatting vakantieverhuur

Verhuur van woningen is vrijwel overal op Bonaire toegestaan vanaf 3 maanden. Vakantieverhuur of short term rental kan alleen in bepaalde gebieden die zijn aangeduid in de kaart van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire. Langer verhuren dan 90 dagen is nooit een probleem, korte termijn verhuur is dus gebonden aan regels.

 

Specialist in onroerend goed!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of wellicht het juiste stuk grond waarop u uw eigen huis kunt bouwen of een oceanfront villa. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen.

Lees onze andere blogs

Curoil gasflessen

Curoil gasflessen

Wist u dat bij overdracht van een huis op Bonaire de Curoil gasflessen ook moeten worden overgedragen? Bij het...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0) 85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30AM - 5:30PM
Gesloten op: Zaterdag en Zondag

Neem contact op