Bereken zelf uw kosten koper:

Wilt u weten wat de kosten koper zijn bij aankoop van onroerend goed op Bonaire, deze calculator helpt u om uw exacte bijkomende kosten te berekenen.

FeesBovenstaande berekening van de kosten koper is gebaseerd op de waardes die door u zijn ingegeven. Deze informatie is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. U dient er rekening mee te houden dat er extra kosten kunnen zijn, zoals recherches, waaronder Basisregistratie Personen (BRP), inzage faillissementsregister, uittreksels Kamer van Koophandel, maar ook volmachten en extra bankkosten. Aan deze berekening kunnen geen rechten ontleend worden.

Opbouw kosten koper

De feitelijke levering van een onroerende zaak moet altijd via een op Bonaire gevestigde notaris plaats vinden. Op het eiland kennen we twee notariskantoren: notariskantoor Mr. Robin A. Rispens en notariskantoor Mr. Kenneth F Arends & Partners. De vastgestelde tarieven zijn bij beide notariskantoren hetzelfde.

Voor bestaande woningen bestaan de kosten koper op Bonaire uit:

  • Overdrachtsbelasting 5% of ABB 8%. Over nieuwbouwwoningen moet 8% ABB betaald worden. Voor andere transacties geldt 5% overdrachtsbelasting. De grondslag is de waarde in het economisch verkeer (meestal de verkoopprijs). Over de waarde van de roerende zaken hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden, dat verlaagt de kopers kosten.
  • Notariële kosten. Deze notariskosten bestaan uit het honorarium akte van levering, vermeerderd met 8,50% kantoorkosten en 6% ABB over dit geheel. In bijzondere gevallen kunnen er extra kosten zijn, zoals recherches, waaronder Basisregistratie Personen (BRP), uittreksels Kamer van Koophandel, inzage faillissementsregister, maar ook volmachten en bankkosten.
  • De kosten voor het kadaster bestaan uit inschrijving in het register. Deze kosten bedragen $ 366,00 voor de eerste $ 75.000 en $ 5,60 over iedere $ 1.000 meer. In speciale gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen. Uw notaris kan u hier voorafgaand aan een juridische levering meer over vertellen. Het maximum tarief is vastgesteld op $ 2.197,00.
  • Kosten hypotheek. Als er een hypotheek op een onroerende zaak gevestigd wordt, is er een hypotheekakte nodig. De kosten bestaan uit honorarium voor de notaris voor akte van hypotheek. Bij het kadaster bestaan de kosten tarief akte van hypotheek uit $ 366,00 voor de eerste $ 100.000 en $ 5,60 over iedere $ 1.000 (of deel daarvan) meer. Het maximum tarief is vastgesteld op $ 2.197,00.
Kosten koper specificatie

De berekening van de honorarium van de Akte van Levering is een ingewikkelde berekening, vastgesteld door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De bedragen zijn afgeleid van de Antilliaanse gulden ($1 = NaF 1,79). Zo geldt het basistarief van $ 446,92 over de eerste NaF 30.000, vandaar de”bijzondere” bedragen te beginnen met $ 16.760. Desgewenst kunt u de bedragen narekenen middels bovenstaande tabel

Indien u vragen heeft over de berekening van de kosten koper op Bonaire, kunt u ook contact met Harbourtown Real Estate opnemen via het contactformulier of door een email te sturen naar info@harbourtownbonaire.com.

 

Bovenstaande informatie is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Bron: Beschikking notaristarieven – Gemeenschappelijk Hof van Justitie

Uw specialist in Real Estate!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of wellicht het juiste stuk grond waarop u uw eigen villa kunt bouwen. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen op woongebied.

Lees onze andere blogs

Curoil gasflessen

Curoil gasflessen

Wist u dat bij overdracht van een huis op Bonaire de Curoil gasflessen ook moeten worden overgedragen? Bij het...

Lees meer
Vakantieverhuur

Vakantieverhuur

Vakantieverhuur, oftewel korte termijn verhuur, is niet overal toegestaan op Bonaire. In het Ruimtelijk...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0) 85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30AM - 5:30PM
Gesloten op: Zaterdag en Zondag

Neem contact op