Op Bonaire heb je eigendomsgrond en erfpachtgrond. Iets minder dan de helft van het bewoonbare gebied bestaat uit erfpachtgrond, een belangrijk deel dus. Erfpacht wordt door de overheid meestal uitgegeven voor een periode van 60 jaar. Daarna kan een verzoek ingediend worden voor verlenging. De uitgifte in erfpacht (of verlenging) moet via de notaris. Degene die het Recht van Erfpacht heeft, betaalt jaarlijks een canon. Voor een kavel van 1.000 m2 moet je ongeveer rekening houden met een jaarlijkse canon van circa $750,00. Daarnaast moet ook jaarlijks grondbelasting of vastgoedbelasting betaald worden, net als bij eigendomsgrond.

Erfpacht of eigendomsgrond Bonaire

Hoe kom ik aan een kavel erfpachtterrein?

Erfpacht wordt alleen uitgegeven aan volwassen inwoners van Bonaire die geen ander onroerend goed bezitten. Om in aanmerking te komen voor een erfpachtsperceel voor woningbouw dient de verzoeker een formulier in te vullen en in te dienen bij directie Ruimte & Ontwikkeling.

Er is een lange wachtlijst voor erfpacht percelen en niet veel beschikbaar. Voor commerciële percelen zijn andere voorwaarden verbonden.

Woning verkopen op erfpachtterrein

Tot juni 2020 kon erfpachtgrond, zowel bebouwd als onbebouwd, verkocht worden. Voorwaarde was wel dat er een wind- en waterdicht gebouw op stond. Tegenwoordig moet er voor de verkoop van een woning op erfpachtterrein goedkeuring aangevraagd worden. Er wordt dan getoetst of het gebouw is gebouwd conform de bouwvergunning. Zonder deze toestemming kan de woning niet verkocht worden. Houd er rekening mee dat het 2 tot 3 maanden kan duren voor dat de toestemming is verleend.

Voorbeeld goedkeuring verkoop woning op erfpachtterrein

Voorbeeld brief aanvraag goedkeuring verkoop erfpacht

Wat al u het niet eens bent met de nota erfpacht

Indien u het niet eens bent met de factuur erfpacht, dan kunt u een klacht indienen bij de afdeling Financiën van het OLB. 
U kunt uw schriftelijke klacht met bijlagen indienen bij bij de balie OLB aan de Kaya Amsterdam of door de klacht te mailen naar belasting-olb@bonairegov.com

Harbourtown Real Estate kan u helpen !

 

Als u uw woning verkoopt via Harbourtown Real Estate, dan is het aanvragen van de goedkeuring verkoop woning op efpacht terrein onderdeel van onze service. Zolang de goedkeuring nog niet is afgegeven, zetten wij bij een verkoop altijd de afgifte van de goedkeuring in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde (lees meer hierover). Indien u zelf uw woning verkoopt of voor de zekerheid de toestemming alvast aan wilt vragen, kunt u ook contact met ons opnemen. Wij kunnen dat voor u verzorgen, maar hebben ook een voorbeeld brief beschikbaar die u (gratis) kunt gebruiken. Als u meer informatie wilt hebben of contact met ons op wilt nemen, kunt u het contactformulier invullen of een mail sturen naar info@harbourtownbonaire.com.

 

 

Your specialist in Real Estate!

Our real estate agent on Bonaire is happy to help you find your dream home or perhaps the right piece of land on which you can build your own villa. But we are also happy to assist you with the sale or rental of your home. Since 1989, Harbourtown Real Estate has been the place to be to help you realize your housing needs.

Also read our other blogs

Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op Bonaire

Leven en wonen op Bonaire is heerlijk, want je leeft hier vooral veel buiten. Lekker buiten op de porch met een goed...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Dutch Caribbean

Phone (Bonaire): +599 717 5539
Phone (Holland): +31  85 888 0508

Whats App

info@harbourtownbonaire.com

Business hours: 8:30AM - 5:30PM
Closed on: Saturday and Sunday

Please contact us