Verkoop erfpachtgrond

Op Bonaire heb je eigendomsgrond en erpachtgrond. Iets minder dan de helft van het bewoonbare gebied bestaat uit erfpachtgrond, een belangrijk deel dus. Erfpacht wordt door de overheid meestal uitgegeven voor een periode van 60 jaar. Degene die het Recht van Erfpacht heeft, betaalt hierover jaarlijks een canon. Voor een kavel van 1.000 m2 moet je ongeveer rekening houden met een jaarlijkse canon van circa $750,00. 

Hoe kom ik aan een kavel erfpachtterrein?

Erfpacht wordt alleen uitgegeven aan volwassen inwoners van Bonaire die geen ander onroerend goed bezitten. Om in aanmerking te komen voor een erfpachtsperceel voor woningbouw dient de verzoeker een formulier in te vullen en in te dienen bij directie Ruimte & Ontwikkeling.

Er is een lange wachtlijst voor erfpacht percelen en niet veel beschikbaar. Voor commerciële percelen zijn andere voorwaarden verbonden.

Woning verkopen op erfpachtterrein

Tot juni 2020 kon erfpachtgrond, zowel bebouwd als onbebouwd, verkocht worden. Voorwaarde was wel dat er een wind- en waterdicht gebouw op stond. Tegenwoordig moet er voor de verkoop van een woning op erfpachtterrein goedkeuring aangevraagd worden. Er wordt dan getoetst of het gebouw is gebouwd conform de bouwvergunning. Zonder deze toestemming kan de woning niet verkocht worden. Houd er rekening mee dat het 6-10 weken kan duren voor dat de toestemming is verleend.

Voorbeeld goedkeuring verkoop woning op erfpachtterrein

Voorbeeld brief aanvraag goedkeuring verkoop erfpacht

Wat al u het niet eens bent met de nota erfpacht

Indien u het niet eens bent met de factuur erfpacht, dan kunt u een klacht indienen bij de afdeling Financiën van het OLB. 
U kunt uw schriftelijke klacht met bijlagen indienen bij bij de balie OLB aan de Kaya Amsterdam of door de klacht te mailen naar belasting-olb@bonairegov.com

Harbourtown Real Estate kan u helpen !

 

Als u uw woning verkoopt via Harbourtown Real Estate, dan is het aanvragen van de goedkeuring verkoop woning op efpacht terrein onderdeel van onze service. Zolang de goedkeuring nog niet is afgegeven, zetten wij bij een verkoop altijd de afgifte van de goedkeuring in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde (lees meer hierover). Indien u zelf uw woning verkoopt of voor de zekerheid de toestemming alvast aan wilt vragen, kunt u ook contact met ons opnemen. Wij kunnen dat voor u verzorgen, maar hebben ook een voorbeeld brief beschikbaar die u (gratis) kunt gebruiken. Ten slotte, als u de brief van het OLB met het beleid wilt ontvangen, stuur dan even een mail naar info@harbourtownbonaire.com.

 

 

Uw specialist in Real Estate!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of misschien wel het juiste stuk grond waarop u uw eigen villa kunt bouwen. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen op woongebied.

Lees ook onze andere blogs

Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op BonaireLeven en wonen op Bonaire is heerlijk, want je leeft hier vooral veel buiten. Lekker buiten op de...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0)85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30 - 17:30
Gesloten op: zaterdag en zondag

Neem contact op