Op Bonaire heb je eigendomsgrond en erfpacht grond. Iets minder dan de helft van het bewoonbare gebied bestaat uit erfpachtgrond, een belangrijk deel dus. Erfpacht wordt door de overheid meestal uitgegeven voor een periode van 60 jaar. Daarna kan een verzoek ingediend worden voor verlenging. De uitgifte in erfpacht (of verlenging) moet via de notaris. Degene die het Recht van Erfpacht heeft, betaalt jaarlijks een canon. Voor een kavel van 1.000 m2 moet je ongeveer rekening houden met een jaarlijkse canon van circa $750,00. Daarnaast moet ook jaarlijks grondbelasting of vastgoedbelasting betaald worden, net als bij eigendomsgrond.

Erfpacht of eigendomsgrond Bonaire

Hoe kom ik aan een kavel erfpacht terrein?

Erfpacht wordt alleen uitgegeven aan volwassen inwoners van Bonaire die geen ander onroerend goed bezitten. Om in aanmerking te komen voor een erfpachtsperceel voor woningbouw dient de verzoeker onderstaand aanvraagformulier in te vullen en in te dienen bij directie Ruimte & Ontwikkeling, vergezelt met:

1. Kopie identiteitsbewijs
2. Verklaring van Woonplaats (afd. Burgerzaken)
3. Betalingsbewijs legeskosten ad US$ 56 (afd. Burgerzaken)
4. Kopie salarisstrook

Er is een lange wachtlijst voor erfpacht percelen en niet veel beschikbaar. Voor commerciële percelen zijn andere voorwaarden verbonden. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van het OLB.

Brief erfpacht

Uitleg aanvraag erfpacht

Aanvraag erfpacht

Aanvraagformulier erfpachtgrond

Woning verkopen op erfpacht

Tot juni 2020 kon erfpachtgrond, zowel bebouwd als onbebouwd, verkocht worden. Voorwaarde was wel dat er een wind- en waterdicht gebouw op stond. Tegenwoordig moet er voor de verkoop van een woning op erfpachtterrein goedkeuring aangevraagd worden. Er wordt dan getoetst of het gebouw is gebouwd conform de bouwvergunning. Belangrijk is ook dat het gebouw wind- en waterdicht is. Zonder deze toestemming kan de woning niet verkocht worden.
Houd er rekening mee dat het 2 tot 3 maanden kan duren voor dat de toestemming is verleend.

Voorbeeld goedkeuring verkoop woning op erfpachtterrein

Aanvraag goedkeuring verkoop erfpacht

Voorbeeld brief aanvraag goedkeuring verkoop erfpacht

Wat al u het niet eens bent met de nota erfpacht

Indien u het niet eens bent met de factuur erfpacht, dan kunt u een klacht indienen bij de afdeling Financiën van het OLB. 
U kunt uw schriftelijke klacht met bijlagen indienen bij bij de balie OLB aan de Kaya Amsterdam of door de klacht te mailen naar belasting-olb@bonairegov.com

Harbourtown Real Estate kan u helpen !

 

Als u uw woning verkoopt via Harbourtown Real Estate, dan is het aanvragen van de goedkeuring verkoop woning op efpacht terrein onderdeel van onze service. Zolang de goedkeuring nog niet is afgegeven, zetten wij bij een verkoop altijd de afgifte van de goedkeuring in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde (lees meer hierover). Indien u zelf uw woning verkoopt of voor de zekerheid de toestemming alvast aan wilt vragen, kunt u ook contact met ons opnemen. Wij kunnen dat voor u verzorgen, maar hebben ook een voorbeeld brief beschikbaar die u (gratis) kunt gebruiken. Als u meer informatie wilt hebben of contact met ons op wilt nemen, kunt u het contactformulier invullen of een mail sturen naar info@harbourtownbonaire.com.

 

 

Specialist in onroerend goed!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of wellicht het juiste stuk grond waarop u uw eigen huis kunt bouwen of een oceanfront villa. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen.

Lees onze andere blogs

Curoil gasflessen

Curoil gasflessen

Wist u dat bij overdracht van een huis op Bonaire de Curoil gasflessen ook moeten worden overgedragen? Bij het...

Lees meer
Vakantieverhuur

Vakantieverhuur

Vakantieverhuur, oftewel korte termijn verhuur, is niet overal toegestaan op Bonaire. In het Ruimtelijk...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0) 85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30AM - 5:30PM
Gesloten op: Zaterdag en Zondag

Neem contact op