Je huis verkopen: welke kosten zijn voor mij als verkoper?

Als je als verkoper een onroerend goed verkoopt, is de verkoper verantwoordelijk voor de commissie voor verkoop. De verkoper ‘huurt’ in principe de makelaar in voor de verkoop van het onroerend goed.

De kopers kosten zijn, zoals het woord al zegt, voor rekening van de koper. De overdracht bij de notaris, het opvragen van de gegevens en de inschrijving bij het kadaster zijn dus voor rekening van de koper.

Voor de verkoper komen er echter toch nog een aantal kosten bij, bijna verwaarloosbaar, maar ze zijn er wel degelijk. De notaris rekent namelijk een honorarium akte van doorhaling met daarover heen 8,5% kantoorkosten en 6% ABB (Algemene Bestedings Belasting). Daarovereen komen nog kadastrale kosten, het tarief akte van doorhaling. In 2021 waren de kosten hiervoor:

Notariële kosten

Honorarium akte van doorhaling              $ 201,00

Kantoorkosten 8,50% over $ 201.00       $ 17,09

ABB 6% over $ 218,09                                    $ 13,09

Kadastrale kosten

Kadastraal tarief akte van doorhaling    $ 65.00

De totale bijkomende kosten zijn hiermee $ 296,18 die voor rekening van de verkoper komen. Dit zijn vaste kosten en niet afhankelijk van de grootte of de waarde van het onroerend goed. 

Deze gegevens zijn gebaseerd op bekende gegevens in 2021 en slechts ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Your specialist in Real Estate!

Our real estate agent on Bonaire is happy to help you find your dream home or perhaps the right piece of land on which you can build your own villa. But we are also happy to assist you with the sale or rental of your home. Since 1989, Harbourtown Real Estate has been the place to be to help you realize your housing needs.

Lees ook onze andere blogs

Roerende zaken

Roerende zaken

Roerende zaken bij verkoop woning.Hoe zit het nu? Bij het opnemen van een koopsom voor roerende zaken, is het van...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0)85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30 - 17:30
Gesloten op: zaterdag en zondag