Je huis verkopen: welke kosten zijn voor mij als verkoper?

Als je als verkoper een onroerend goed verkoopt, is de verkoper verantwoordelijk voor de commissie voor verkoop. De verkoper huurt in principe de makelaar in voor de verkoop van het onroerend goed.

De kopers kosten zijn, zoals het woord al zegt, voor rekening van de koper. De overdracht bij de notaris, het opvragen van de gegevens en de inschrijving bij het kadaster zijn dus voor rekening van de koper.

Kosten verkoper

Voor de verkoper komen er echter toch nog een aantal kosten bij, bijna verwaarloosbaar, maar ze zijn er wel degelijk. De notaris rekent namelijk een honorarium akte van doorhaling met daarover heen 8,5% kantoorkosten en 6% ABB (Algemene Bestedings Belasting). Daarovereen komen nog kadastrale kosten, het tarief akte van doorhaling.

In 2022 waren de kosten hiervoor:

Notariële kosten

Honorarium akte van doorhaling              $ 201,00

Kantoorkosten 8,50% over $ 201.00       $ 17,09

ABB 6% over $ 218,09                                    $ 13,09

Kadastrale kosten

Kadastraal tarief akte van doorhaling    $ 65.00

De totale bijkomende kosten zijn hiermee $ 296,18 die voor rekening van de verkoper komen. Dit zijn vaste kosten en niet afhankelijk van de grootte of de waarde van het onroerend goed.

Deze gegevens zijn gebaseerd op bekende gegevens in 2022 en slechts ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Uw specialist in Real Estate!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of misschien wel het juiste stuk grond waarop u uw eigen villa kunt bouwen. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen op woongebied.

Lees ook onze andere blogs

Verkoop erfpacht

Verkoop erfpacht

Verkoop erfpachtgrondOp Bonaire heb je eigendomsgrond en erpachtgrond. Iets minder dan de helft van het bewoonbare...

Lees meer
Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op BonaireLeven en wonen op Bonaire is heerlijk, want je leeft hier vooral veel buiten. Lekker buiten op de...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0)85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30 - 17:30
Gesloten op: zaterdag en zondag

Neem contact op