Met welke kosten moet je als verkoper rekening houden? Als je een onroerend goed verkoopt, is de verkoper verantwoordelijk voor de commissie voor verkoop van de makelaar. De verkoper huurt in principe de makelaar in voor de verkoop van het onroerend goed.

De kopers kosten zijn, zoals het woord al zegt, voor rekening van de koper. De overdracht bij notariskantoor Mr. Kenneth F. Arends & Partners of notariskantoor Mr. Robin A. Rispens, het opvragen van de gegevens en de inschrijving bij het kadaster komen dus voor rekening van de koper. Daarom mag de koper kiezen bij welke notaris de overdracht plaats vindt: wie betaalt, die bepaalt!

Kosten verkoper

Indien er een hypotheek of beslag op het onroerend goed is gevestigd, komen er voor de verkoper toch nog een aantal kosten bij. Bijna verwaarloosbaar, maar ze zijn er wel degelijk. De notaris rekent namelijk een honorarium akte van doorhaling met daarover heen 8,5% kantoorkosten en 6% ABB (Algemene Bestedings Belasting). Daarovereen komen nog kadastrale kosten, het tarief akte van doorhaling.

In 2023 bedragen de kosten verkoper:

Notariële kosten

Honorarium akte van doorhaling              $ 201,00

Kantoorkosten 8,50% over $ 201.00       $ 17,09

ABB 6% over $ 218,09                                    $ 13,09

Kadastrale kosten

Kadastraal tarief akte van doorhaling    $ 65.00

De totale bijkomende kosten verkoper zijn hiermee $ 296,18.

Dit zijn vaste kosten voor rekening van verkoper en niet afhankelijk van de grootte of de waarde van het onroerend goed.

Deze gegevens zijn gebaseerd op bekende gegevens in 2023 en slechts ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Specialist in onroerend goed!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of wellicht het juiste stuk grond waarop u uw eigen huis kunt bouwen of een oceanfront villa. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen.

Lees onze andere blogs

Curoil gasflessen

Curoil gasflessen

Wist u dat bij overdracht van een huis op Bonaire de Curoil gasflessen ook moeten worden overgedragen? Bij het...

Lees meer
Vakantieverhuur

Vakantieverhuur

Vakantieverhuur, oftewel korte termijn verhuur, is niet overal toegestaan op Bonaire. In het Ruimtelijk...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0) 85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30AM - 5:30PM
Gesloten op: Zaterdag en Zondag

Neem contact op