Als je als verkoper een onroerend goed verkoopt, is de verkoper verantwoordelijk voor de commissie voor verkoop van de makelaar. De verkoper huurt in principe de makelaar in voor de verkoop van het onroerend goed.

De kopers kosten zijn, zoals het woord al zegt, voor rekening van de koper. De overdracht bij notariskantoor Mr. Kenneth F. Arends & Partners of notariskantoor Mr. Robin A. Rispens, het opvragen van de gegevens en de inschrijving bij het kadaster komen dus voor rekening van de koper. Daarom mag de koper kiezen bij welke notaris de overdracht plaats vindt: wie betaalt, die bepaalt!

Kosten verkoper

Indien er een hypotheek of beslag op het onroerend goed is gevestigd, komen er voor de verkoper echter nog een aantal kosten bij. Bijna verwaarloosbaar, maar ze zijn er wel degelijk. De notaris rekent namelijk een honorarium akte van doorhaling met daarover heen 8,5% kantoorkosten en 6% ABB (Algemene Bestedings Belasting). Daarovereen komen nog kadastrale kosten, het tarief akte van doorhaling.

In 2023 zijn de kosten hiervoor:

Notariële kosten

Honorarium akte van doorhaling              $ 201,00

Kantoorkosten 8,50% over $ 201.00       $ 17,09

ABB 6% over $ 218,09                                    $ 13,09

Kadastrale kosten

Kadastraal tarief akte van doorhaling    $ 65.00

De totale bijkomende kosten zijn hiermee $ 296,18 die voor rekening van de verkoper komen. Dit zijn vaste kosten en niet afhankelijk van de grootte of de waarde van het onroerend goed.

Deze gegevens zijn gebaseerd op bekende gegevens in 2023 en slechts ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Your specialist in Real Estate!

Our real estate agent on Bonaire is happy to help you find your dream home or perhaps the right piece of land on which you can build your own villa. But we are also happy to assist you with the sale or rental of your home. Since 1989, Harbourtown Real Estate has been the place to be to help you realize your housing needs.

Also read our other blogs

Erfpacht

Erfpacht

Op Bonaire heb je eigendomsgrond en erfpachtgrond. Iets minder dan de helft van het bewoonbare gebied bestaat uit...

Lees meer
Huis kopen op Bonaire

Huis kopen op Bonaire

Leven en wonen op Bonaire is heerlijk, want je leeft hier vooral veel buiten. Lekker buiten op de porch met een goed...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Dutch Caribbean

Phone (Bonaire): +599 717 5539
Phone (Netherlands): +31 (0) 85 888 0508

mail

Business hours: 8:30AM - 5:30PM
Closed on: Saturday and Sunday

Please contact us